Зробіть новорічний стіл здоровим і не відмовляйте собі ні в чому!

Хто не любить м’ясо? Погодьтеся, таких людей дуже мало, хіба що вегетаріанці. Деякі поживні речовини містяться тільки в м’ясі, і з інших продуктів їх не отримати. Ну і який же святковий стіл в Одесі не обходиться без биточків, котлеток і холодця!

Правда, останнім часом важко знайти якісне м’ясо. Щоб отримати вигоду, продавці йдуть на різні хитрощі, підсовуючи одеситам кота в мішку. Наш кореспондент заглянув у святая святих одеського ринку «Початок» – лабораторію, і дізнався, чим можуть бути небезпечні неперевірені продукти.

lab-1

На «Початке», який нещодавно відкрився і позиціонує себе як перший ринок Одеси європейського зразка, для контролю якості продуктів є лабораторія ветеринарно-санітарної експертизи. Тут перевіряють все, що надходить на ринок.

Як розповіла нам завідувачка державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи Ірина Петляк, роботу вони починають у 4 ранку, з відкриттям ринку. І вже перші покупці можуть бути впевнені, що купують якісну і здорову їжу.

М’ясо везуть сюди з усіх кінців Одеської, Миколаївській, Вінницької і навіть Полтавськой областей. На ринку торгують не тільки великі фермерські господарства, але і приватники. Щоб упевнитися, що м’ясо повністю придатне до вживання і не таїть у собі небезпеку у вигляді різноманітних інфекцій і інвазій, його ретельно досліджують у лабораторії.

Візьмемо, приміром, всім відоме паразитарне захворювання трихінельоз. Чим загрожує це захворювання для людини? При вживанні неперевіреного м’яса свинини, зараженого личинками трихінел, які, потрапляючи в організм людини, починають паразитувати в м’язах, ознаки хвороби трихінельозу у людини виражені: безсонням, галюцинаціями, лихоманкою, набряком обличчя, м’язовими болями, міокардитом, пневмонією. Ці моторошні гельмінти можуть викликати у людини небезпеку летального результату.

Цікаво, що трихинелла практично не боїться термічної обробки – м’яса можна і варити, і заморожувати, а паразитам буде все дарма. У лабораторії нас запевнили, що всі продукти, які пускають на продаж на ринку «Початок», абсолютно безпечні.

Крім цього, в м’ясі визначають наявність не тільки хвороб як таких, збудників інфекцій та інвазій, а й наявність антибіотиків, які також небезпечні для людини.

Що цікаво, ринкова лабораторія – далеко не перша і єдина інстанція, яка здійснює контроль за якістю продукції. Це скоріше підтвердження наданих продавцями зразків.

Справа в тому, що просто так продавати м’ясо на ринках неможливо. Крім ветеринарно – санітарної експертизи, продавець, будь-то селянин чи торговий представник тваринницьких комплексів, повинен надати документи, що підтверджують благополуччя місцевості, в якій росло тварина на наявність інфекційних хвороб. А також чи піддавалася тварина перед забоєм профілактичним обробкам або лікуванню. Все це повністю виключає випадкове потрапляння на ринок неякісних продуктів. Та ще й має істотну перевагу перед супермаркетами, які можуть надати документи лише виробника і не мають можливості проводити контрольні дослідження.

Є ряд інших паразитів які мешкають в печінці, легенях, серці тварин і є не менш небезпечними.

«Якщо, наприклад, людина з’їсть заражену печінку тварини, то личинки поселяються в його організмі. Це може бути дуже небезпечним для його здоров’я і викликати ехінококоз, дікроцелез і ряд інших захворювань надалі », – зазначає Ірина Петляк.

«Наша лабораторія атестована на право проводити контроль якості продуктів, ми повністю забезпечені обладнанням та реагентами, всіма необхідними вимірювальними приладами, щоб попередити загрозу потрапляння на стіл одесита неякісних продуктів», – з гордістю каже ветеринар.

Купуючи м’ясо на ринку «Початок», покупці можуть не турбуватися за своє здоров’я, ми ретельно перевіряємо всю продукцію, яка надходить на ринок. До того ж на ринку досить низькі ціни на весь асортимент продукції, що робить ринок «Початок» більш привабливим ніж інші ринки Одеси.

Новорічне меню з м’ясних страв обійдеться нашим господиням в таку ціну: биток – 75 грн, чалогач – 70 грн, шия – 75 грн, ребра – 55 грн, почеровок – 55 грн, антірекот баранини – 70 грн.

Кожна господиня може переконатися в цінах, прийшовши на ринок.

Текст и фото